Il Gargano 

De Gargano wordt ook wel “Berg van de Zon ‘ of “Spoor van de Italiaanse laars” genoemd. In de Gargano, met meer dan 2000 vierkante kilometer oppervlakte,  is van alles te ontdekken, van de kusten met stranden van zand en riffen, tot het heuvelachtige binnenland (met hoogten tot 1000 meter) en vele oude dorpen. Dit schiereiland bestaat uit het gebergte Monte Gargano. De hoogste top van de Monte Gargano is de Monte Calvo (1056 meter).

De Gargano heeft een typisch mediterraan landschap, met olijfboomgaarden en citrusbomen die langzaam overgaan in de zeekust en met bergen grenzend aan een van de mooiste zeeën van Italië. De Gargano is ook een mix van religie en mystiek, met twee van de meest belangrijke wereldwijde doelen van bedevaart: Monte Sant’Angelo met de basiliek van aartsengel S. Michele en San Giovanni Rotondo, de bekendste stad op de helling en beroemd door het klooster van Padre Pio.

Plaatsen als Vieste, Mattinata, Rodi Garganico, Peschici, San Giovanni Rotondo of de Isole Tremiti liggen in of in de nabijheid van de Gargano. je vindt er vele natuurelementen, de zon schijnt er vrijwel het hele jaar,  de kristalheldere zee, de bossen, de geurende pijnbomen, de door wind en zee gemodelleerde inhammen van de kust.

Het is gedeeltelijk bergachtig en gedeeltelijk bedekt met overblijfselen van een oud bos, Foresta Umbra. Dit is het enige resterende deel van Italië waar de oude eiken en beukenbossen die ooit een deel van Midden-Europa bedekten, nog te vinden zijn.

In de dichte bossen van Gargano zijn sommige delen nauwelijks bevolkt. De meeste inwoners leven aan de kust. Garganische kust behoort tot de meest woeste van Italië, vooral tussen de plaatsenMattinata en Vieste zijn de vaak loodrechte rotswanden indrukwekkend. Het toerisme is hier sterk ontwikkeld, vooral in de plaatsen Vieste, Peschici en Rodi Garganico.

Ten noorden van het bergland ligt de laagvlakte waar het Meer van Lesina en Meer van Varano liggen. Deze worden slechts door een dunne duinrand van de Adriatische Zee gescheiden. Aan de westzijde grenst de Gargano aan de vruchtbare Tavoliere waar ook de provinciehoofdstad Foggia ligt. Ten zuiden van de Gargano liggen de zoutpannen van Margherita di Savoia.

 

Must-seens in Gargano

Het Nationale Park van Gargano

Gargano National Park  is een nationaal park in de provincie Foggia. Afgezien van de Monte Gargano waaruit het zijn naam ontleent, het omvat  de Tremiti-eilanden archipel en de Foresta Umbra. Gargano is het enige echte gebergte in Puglia. Het is ontstaan als eiland en vast gegroeid aan het Italiaanse vasteland door aanslibbing, vooral door de rivieren Carapelle en Candelaro.

Monte Sant’ Angelo en het Santuario San Michele

Monte Sant’Angelo ligt hoog in de bergen met uitzicht over de Adriatische Zee. Monte Sant’Angelo is ontstaan bij het Santuario di San Michele. Volgens overleveringen zou de aartsengel Michaël zich hier in de5e eeuw enkele malen vertoond hebben. Monte Sant’Angelo behoort tot de bekendste bedevaartsoorden van Europa. Men kan het heiligdom bereiken via de kerk San Michele waarnaast een imposante achthoekige toren uit 1281 staat. Vanuit de kerk daalt een 89 treden tellende trap af naar de grote onderaardse basiliek. Het centrum van Monte Sant’Angelo is goed bewaard gebleven. Bijzonder is de lagergelegen woonwijk, met zijn spierwitte, in kaarsrechte rijen staande huizen. Andere bezienswaardigheden in de plaats zijn de kerken SS della Trinità en de Santa Maria Maggiore, de graftombe van Rothari en het Normandische kasteel.

Foresta Umbra

La Foresta Umbra is een beschermd natuurgebied dat ligt in het Nationaal Park van Gargano. Het strekt zich uit in het centraal-oostelijke deel van de Gargano, op ongeveer 800 meter boven de zeespiegel. De naam “umbra” is afgeleid uit het Latijn en betekent donker, schimmig. 
Het duizendjarige bos heeft in weerwil van ontbossing en branden die hebben plaatsgevonden door de eeuwen heen, vrijwel geheel haar mantel van de vegetatie gehandhaafd. Hier komen beukenbomen voor met een omvang van vijf meter. Ook eiken en taxusbomen nemen hier vaak enorme proporties aan. Epische bomen afgewisseld met picknickplaatsen gebaad in gevlekt licht. Het is het laatste overblijfsel van de oerbossen van Puglia: Aleppo dennen, eiken, taxussen en beuken overschaduwen het bergachtige terrein. Meer dan 65 verschillende soorten orchideeën zijn hier ontdekt. Je vindt er ook wilde dieren, reeën, wilde zwijnen, vossen, dassen en de steeds zeldzame wilde kat. Wandelaars en mountainbikers zullen tal van goed gemarkeerde paden in het bos van 5790 vierkante kilometer  vinden. 

La Riserva Naturale Statale Ischitella e Carpino

Dit beschermde natuurgebied behelst 299 hectare loofbos in het noordelijke deel van de Gargano.
Het gebied is de thuisbasis van een prachtig beukenbos met bomen van meer dan 30 meter, het is een toevluchtsoord voor relmuizen, wezels, dassen, vossen, hazen en wilde zwijnen. Verschillende vogelsoorten, waaronder de groene specht, de uil, de bosuil, duif, en de houtsnip.
Het reservaat omvat de gemeenten Ischitella en Carpino, die een bezoek waard zijn, en is onderdeel van het Nationaal Park Gargano.
Ischitella is een typisch middeleeuws dorpje op een paar kilometer van het meer van Varano. Een klein eindje rijden is Carpino, tussen het meer en de Foresta Umbra, een echte parel van de architectuur met de charmante oude stad neergestreken op steile straatjes.