Il Tavoliere

Tussen de Monte Gargano en de Monti della Daunia ligt de vruchtbare Tavoliere. Dit is de één na grootste laagvlakte van Italië. Alleen de in het noorden van Italië gelegen Po-vlakte overtreft de Tavoliere in grootte.

Het geografische gebied Tavoliere is een vlakte die ooit werd overspoeld door de zee, van ongeveer 4 km breed. In het westen wordt de Tavoliere begrensd door de berg Dauni en in het noorden door Fortore rivier en het zuiden door de fiume Ofanto. Doordat de Tavoliere in het noorden en zuiden grenst aan de rivieren Fortore en Ofanto, zijn de vlakte van Tavoliere soms – in het bijzonder in het najaar  – onderhevig aan overstromingen veroorzaakt door de overstroming van de rivieren; daarentegen heeft de Tavoliere tijdens de zomermaanden vaak te kampen met een ernstige droogte.

San Severo, Lucera, Foggia en Cerignola liggen in dit gebied. Vroeger werd de vlakte van de Tavoliere gebruikt door herders om hun kuddes tijdens de winter naar de Apennijnen te verplaatsen. Vandaag de dag worden vooral gewassen als ​​bieten, tomaten, tarwe, maar ook olijfolie en wijn verbouwd en geoogst, producten van uitstekende kwaliteit.

De Tavoliere is verdeeld in het Alto Tavoliere e Basso Tavoliere (hoog Tavoliere en laag Tavoliere) Het hoog Tavoliere wordt gekenmerkt door een reeks van terrassen en een continentaal klimaat, de lage Tavoliere is volledig vlak, met flauwe hellingen. In beide delen van de Tavoliere is de bodem is zeer kalkhoudend en heeft een goede drainage capaciteit.

Must-seens 

Lucera/Castello Svevo

Een absolute must see in deze streek is Lucera. De stad is gesitueerd op de bergen van de Daunia en kijkt uit over de Tavoliere. De stad is van Romeinse oorsprong. In deze periode werd de plaats Luceria Augusta genoemd. De stad werd door de Byzantijnen verwoest in 663 en pas weer in de dertiende eeuw opgebouwd door Frederik II die er een kolonie stichtte voor de ongeveer 20.000 moslims die hij had verdreven van Sicilië. De stad stond in deze periode bekend als Lucaera Saracenorum. Lucera werd in 1300 op aandringen van de paus door koning Karel II van Napels verwoest, waarbij de bewoners die zich nog niet hadden bekeerd tot het christendom werden verkocht als slaaf. Op de ruïne van de moskee werd de huidige kathedraal gebouwd.

Het huidige Lucera heeft een goed bewaard gebleven middeleeuws centrum, met prachtige plekken als het teatro Garibaldi en Il Duomo. Het pronkstuk staat daar echter net buiten; het Castello Svevo. Dit door Frederik II gebouwde kasteel behoort tot de grootste van Italië. De omtrek meet bijna een kilometer, de hoogte van de kasteelmuur is 14 meter. Bij de stad liggen tevens de resten van een Romeins amfitheater uit de eerste eeuw. 

 Il Duomo Tonti in Cerignola

Een van de grootste heiligdommen van Zuid-Italië. Massief en imposant en trekt de aandacht van verre. De grootte en de vorm van de kathedraal is vergelijkbaar met die van Firenze (Santa Maria Novella). De derde kerk die is opgedragen aan S. Pietroo D’Italia.

Parco Naturale Regionale Bosco Incoronata

Dit natuurreservaat, gelegen op ongeveer 12 kilometer van de stad van Foggia in het hart van de Tavoliere. 

Het park omvat het Bosco Incoronata. Binnenin het park vind je het santuario della Madonna Incoronata, een belangrijke bestemming voor veel internationale pelgrims.