Il Salento (Brindisi Taranto Lecce)

In het uiterste zuiden van Puglia vertellen de inwoners aan alle bezoekers graag in het lokale dialect over “Lu Salentu, land van lu sule, lu mare, lu ientu.”. Zon, zee en wind. Dit zijn de natuurlijke factoren die Salento het meest hebben gevormd en nog altijd vormen.

De streek wordt gevormd door gehele provincie Lecce en delen van de provincies Taranto en Brindisi. Tot de Salento behoort ook de Kaap van Otranto, het oostelijkste puntje van Italië. De streek is wereldwijd bekend vanwege haar goede wijnen zoals de Negroamaro, Primitivo en Salice Salento. In het hart van de Salento liggen negen dorpen waar nog Grieks gesproken wordt. De twee grootste plaatsen zijn Martano en Calimera. Bij elkaar heeft het gebied zo’n 40.000 inwoners. 

Wanneer je de kaart van Italië van boven bekijkt, zie je dat de Salento bijna letterlijk een brug naar het Oosten vormt. Deze functie heeft ook haar invloeden in het sociale, maatschappelijke en economische leven. De kustlijn van Salento is heel gevarieerd. Van hoge duinen tot hagelwitte stranden en van ruwe rotspartijen tot verborgen baaitjes. Oude wachttorens, nu verlaten en soms ronduit vervallen, duiken overal langs de kust op. De wachttorens dateren uit de zestiende eeuw en waren gebouwd om de kustlijn te beschermen. De uitgestrekte witte stranden in combinatie met de azuurblauwe zee doen tropisch aan. Niet voor niets wordt de Salento ook wel de Malediven van Europa genoemd. 

Mustseens in Salento

Melendugno Marine/Grotta degli Amanti

In dit gebied, ten zuiden van Lecce, vind je badplaatsjes als Torre Specchia, Villaggio Nettuno, San Foca, Roca, Torre dell’Orso, en Sant’ Andrea. Bij San Foca vind je la Grotta degli Amanti (Grot van de Geliefden). het verhaal gaat dat deze zijn naam kreeg doordat er ooit twee jonge minnaars schuilden voor de kou. Hun zuchten en romantisch gefluister zouden nog altijd te horen zijn in de grot. 

Roca Vecchia/Grotta della Poesia

In Roca Vecchia vind je la Grotta della Poesia. Volgens de overlevering baadde een mooie prinses ooit in het helende water van deze poëtische grot, waarna het nieuws over haar schoonheid zich door heel Puglia verspreidde. 

Torre del Orso/Due Sorelle

Dit plaatsje wordt omringd door een dichtbegroeid pijnbomenbos en gekenmerkt door een 16e eeuwse wachttoren en het strand van de Twee Gezusters. Dit strand is vernoemd naar twee vreemd gevormde uit zee stekende rotsen, waarvan het lijkt of ze uitkijken over zee.

Dolme di Giurdignano

In Giurdignano kun je een bezoek brengen aan dolmens (dolme). Er staan nergens zo veel bij elkaar als in dit stadje. Het word ook wel de megalithische tuin van Italië genoemd. Of bezoek de prehistorische Grotta Romanelli, waar rode graffititekeningen te bewonderen zijn die behoren tot de oudste door mensen gemaakte figuratieve afbeeldingen.

Lecce

Lecce is de belangrijkste stad van de Salento. Met haar prachtige architectuur staat Lecce ook wel bekend als het “Athene van Puglia”, “Rome van het Zuiden” en “hoofdstad van de Barok ‘.Het is een explosie van kunst en schoonheid en inspireert ontzag in degenen die er een bezoek brengen. Wie oog heeft voor detail zal zich verbazen over de vaardigheid van de meester-metselaars bij het smeden en het vormgeven van de stenen in kerken en in alle barokke paleizen. 

De legende gaat dat de stad Lecce werd gesticht ten tijde van de Trojaanse oorlog. De strategische ligging in het centrum van de Middellandse Zee heeft ervoor gezorgd dat, sinds de oudheid, verschillende culturen elkaar ontmoetten en Lecce groeide uit tot een object van verovering door verschillende volkeren; waardoor er een zeer gemengde populatie ontstond. De oude stad Messapica (beschaving van Griekse oorsprong uit de zevende eeuw voor Christus.) werd veroverd door de Romeinen.  Een amfitheater en een theater uit de tweede eeuw na Christus alsmede  de haven van St. Cataldo op 10 km van de stad dienen als bewijs van de Romeinen in Lecce.

Zinzulusa Grotte

Langs de kust van Salento vind je een aantal karst grotten. Deze hebben zich in loop van de eeuwen, soms millenia, gevormd. Sommige werden al in de prehistorie bewoond. Archeologen en paleothologen hebben in de meeste grotten veel vondsten gedaan en nog steeds zijn er in een aantal grotten onderzoekers actief. De grot van Zinzulusa is een karstgrot. Deze grot werd ontdekt in 1793 en werd vernoemd naar de vele stalactieten die gezamenlijk wel wat weg hebben van aan het plafond hangend spinrag (zinzuli in het lokale dialect) Er worden dagelijks rondleidingen per boot gegeven door de immense grot. 

Santa Maria di leuca/De kaap van Italië

Ongerepte rotspartijen hoog uitstekend boven zee en felgekleurd water van smaragdgroen tot diepblauw. In Santa Maria di Leuca ontmoeten de twee zeeën van Puglia elkaar. De Adriatische en de Ionische. Het wordt ook wel finis terrae genoemd, het einde van de aarde. Bij helder weer reikt het zicht tot aan Albanië en Griekenland. Bezoek ook hier de verschillende grotten, waar je Griekse, Latijnse en Byzantijnse inscripties zult vinden op de muren.

Leuca is vanaf de vroege oudheid een ontmoetingsplek geweest van inwoners van het gebied en vreemde volkeren van over de hele wereld. Piraten, handelaren en andere reizigers vertrokken of kwamen aan op deze plek en deelden hier hun verhalen en souvenirs. Leuca is afgeleid van Leucos wat verlichting betekent in het Grieks. Schrijvers als Vergilius en Horatius noemden het stadje in hun werken, als de kaap waar reizigers van over de hele wereld aankwamen. Bezoek hier de oude (werkende) vuurtoren en de kerk Santa maria de Finnibus Terrae. Deze kerk markeert het symbolische einde van de wereld en het letterlijke einde van Italiaanse bodem.

Grecia Salentino

Grecia Salentina is de verzamelnaam voor een aantal stadjes in Salento waar nog steeds Grieks wordt gesproken, geschreven, en onderwezen op scholen. Ook herinnert de architectuur daaraan, de witte huizen en tempels. Sommige van deze stadjes hebben interessante historische centra, indrukwekkende kerken en imposante kastelen. Bijvoorbeeld Corigliano d’Otranto.