La Murgia Bassa e la Valle d’Itria

Het zuidelijke deel van Le Murge; la Murgia Bassa (laag Murgia) Uitgestrekte olijfboomgaarden zo ver als het oog kan zien, rode aarde, groene heuvels, wijngaarden en witte trulli onder een serene blauwe hemel. Dit zijn de kenmerken van de Valle D’Itria, ook bekend als de Vallei van de trulli. De Valle d’Itria strekt zich uit tussen de provincies Bari, Brindisi en Taranto. De trulli, sprookjesachtige witgekalkte huisjes met ronde puntdaken zijn het symbool van Puglia en beheersen het landschap in de Vallle d’Itria. Het centrale deel met de meeste trulli bevindt zich rond de stadjes Alberobello,  Locorotondo, en Martina Franca, maar de heuvels met lieflijke trulli strekken zich uit tot aan de kust bij Ostuni, in het zuidoosten, en voorbij Ceglie Messapica in het zuiden, waar het landschap langzaam overgaat in het vlakkere Salento.

Must-seens in de Murgia Bassa

Alberobello

In het hart van de Valle d’Itria is Alberobello met zijn trulli een absolute must see, geplaatst op de UNESCO Werelderfgoed lijst in 1996. Het is onmogelijk om niet te worden gecharmeerd door een wandeling door de straten van de wijk Monti en Aia Piccola.

Cisternino en Locorotondo

In het dal vind je niet alleen Alberobello, het hele landschap is bezaaid met deze typische huisjes. Dorpjes als Cisternino, Locorotondo worden gezien als een van de mooiste dorpen in Italië. De laatste, bekend tot halverwege de negentiende eeuw als “Luogorotondo” door de karakteristieke ronde vorm van de stad.

Grotte di Castellana

In Castellana maak je een “reis naar het middelpunt van de aarde”. In de Grotten van Castellana (in de gemeente van Castellana Grotte), vind je de Grave, de eerste en meest uitgebreide grot en de enige verbinding met de buitenwereld. La Grotta Bianca is de meest adembenemende …die mag niet gemist worden bij een bezoek!

la Chiesa di San Domenico a Martina Franca

Een paar kilometer van de provincie Bari, ligt Martina Franca, de meest dichtbevolkte gemeente van de Valle d’Itria, bekend om de prachtige barokke architectuur en het gelijknamige muziekfestival.

De kerk van San Domenico in Martina Franca is relatief recent, daterend uit de achttiende eeuw. Het gebouw werd gebouwd op een eerdere romaanse gebouw. De kerk is gebouwd in barokstijl, door Domenico Cantalupi. Aan de voorzijde zie je het wapen van de Dominicanen, omgeven door een hoge reliëf met figuren van engelen. Mooi is het portaal, en het raam, omgeven door een frame van vakmanschap. Het interieur van de kerk van San Domenico heeft een schip. Bezienswaardig zijn de talrijke polychrome marmeren altaren. Erg leuk is het kruisbeeld bewaard binnen het monument. Ook een bezoek waard is het schilderij van de geboorte van de Rozenkrans.

Ostuni

En dan is er de witte stad bij uitstek, de enige vallei grenzend aan zee: Ostuni. Zo genoemd vanwege zijn schilderachtige oude stad, ooit geheel wit geschilderd kalk. Ostuni is met Taranto en Santa Maria di Leuca, een van de hoekpunten van de Salento schiereiland.