Taranto

TarantoDe van oorsprong Griekse stad Taranto wordt ook wel de Stad van de Twee Zeeën” genoemd en  is gelegen op een landtong die de open zee scheidt en verdeelt het zogenaamde Mare Grande en Mare Piccolo. Het is een belangrijke militaire haven en industriestad aan de Ionische kust. Het kunstmatige kanaal wordt bekroond door de beroemde Swing Bridge. Hierachter ligt het hart van het oude Taranto, een oude middeleeuwse stad waar een hoop historie te vinden valt. De kathedraal van San Cataldo, de Aragonese Castle, ook wel bekend als Castel Sant’Angelo, de resten van de Dorische Tempel,  en het archeologische museum zijn slechts enkele highlights van deze eeuwen oude stad. Taranto is ook de stad met twee gezichten, want achter de brug rijst het nieuwe Taranto op, ontstaan uit vooruitgang en moderniteit. Gehuisvest in het voormalige klooster van San Pasquale Alcantarini, vinden we het Nationaal Archeologisch Museum dat beroemd is om zijn rijke collectie van zeldzame vondsten. 

Langs de kust zijn vele prachtige plekken te vinden waar het water van de Ionische zee kristalhelder is. De zee is niet de enige attractie in Taranto. Een buitengewone landschap maakt het mooie achterland van Taranto: soms groen en weelderig met grote wijn-en olijfgaarden, soms rotsachtig en ruw met ravijnen, grotten en kloven, waar oude beschavingen zich vestigden.

Bezienswaardigheden

 • Citta Vecchia
 • Ponte Girevole e castello Aragonese
 • Museo Archeologico
 • Il Castello di Avetrana
 • Cathedrale San Cataldo

Martina Franca 

Martiona FrancaMartina Franca ligt in de provincie Taranto op 431 meter boven de zeespiegel in het Valle d’ Itria, een prachtig groen heuvelachtig landschap dat vol staat met trulli. De trulli deze geven dit gebied een sprookjesachtig uiterlijk. De grootste bloeiperiode was de 18e eeuw en de meeste gebouwen in het historisch centrum dateren uit deze periode. Het is een mooi voorbeeld van de barokke stijl met zijn straatjes, majestueuze gebouwen en monumentale kerken.  

Je blik kun je hier vandaan uitbreiden naar het prachtig betoverende beboste gebied il bosco delle Pianelle’, de groene landschappen en naar de grote teelten van wijnstokken. Kortom; een kleine oase van vrede en rust voor diegenen die van het landleven houden. De stad is ook een belangrijk industrieel centrum van de textiel- en kledingsector en op dit grondgebied bevindt zich ook waardevol vee, zoals de ezel van Martina Franca en het paard Murgese erkend in Italië en in het buitenland.

Martina Franca is een populaire bestemming, niet alleen door het rijke en waardevolle architectonisch artistiek erfgoed, maar ook wegens haar culturele levendigheid. Hier vindt zich namelijk ook het belangrijkste festival van de Valle d’Itria plaats  waarin in juli bijzondere concerten plaatsvinden, 19 avonden gewijd aan muziek, theater, film, en aan het talent. Kortom elke dag een spektakel in een prachtige setting.

Bezienswaardigheden

 • il bosco delle Pianelle
 • Basilica di San Martino
 • Palazzo Ducale
 • Via Principe Umberto

Manduria 

manduriaPlinius de Oudere (een romeinse wetenschapper) noemt Manduria in Natural History. Hij beschrijft een put met een constant waterpeil. Het maakt niet uit hoeveel water eruit werd gehaald, het waterpeil bleef onveranderd. Ook beschikte de put over een amandelboom die vanaf het midden van de put groeide. De put is nog steeds te zien vandaag de dag.

De stad werd verwoest door de Saracenen in de 10e eeuw. De bewoners herbouwden de huidige stad aan de andere kant, die zij omdoopten tot Casalnuovo. In 1700 namen ze de oude naam van Manduria weer in gebruik. Manduria is, naast de schoonheid van de oude binnenstad, bekend om haar wijn; Manduria! San Pietro in Bevagna is een prachtig strand in Manduria, waar de italiaanse families graag hun vrije tijd doorbrengen.

Bezienswaardigheden

 • Duomo di Manduria
 • Mura Messapiche
 • Ghetto Ebraico
 • Parco Archeologico di Manduria
 • Museo della Civiltà del Vino Primitivo di Manduria
 • Chiesa del Rosario
 • Parco Archeologico delle Mura Messapiche
 • Libreria Agorà

Pulsano 

PulsanoPulsano doet idyllisch en baroque aan met ravijnen die doen denken aan de Amerikaanse en diepe ravijnen. Een van de belangrijkste middeleeuwse abdijen is hier gevestigd, namelijk de Santa Maria di Pulsano. Op negen kilometer van Monte Sant’Angelo, bekend om het heiligdom van San Michele Aartsengel. In de abdij is er een permanente school van iconografie die gedurende de zomermaanden cursussen om de theologische betekenis en de symboliek van iconen te leren en na te denken over de verdienste en het gevoel van sacrale kunst in de kerkelijke traditie. 

Ook is het kasteel in de stad een absolute bezienswaardigheid. Het kasteel van De Falconibus Pulsano werd volgens sommigen gebouwd in 1430, terwijl anderen beweren dat het in 1463 op de ruïnes van een bestaand kasteel op initiatief van Marino De Falconibus Senior, secretaris van de Prins van Tarente; Giovanni Antonio del Balzo-Orsini, werd gebouwd. Het eigendom van het kasteel is in de loop van de eeuwen in verschillende handen geweest; de families Personè (1588), De Raho, Sergio en ten slotte, in 1617, de Muscettola. Deze laatste bleef eigenaar van het onroerend goed tot 1912, toen het kasteel werd verkocht aan de stad, die het tot 1993 gebruikte als stadhuis Nu vinden er culturele evenementen plaats. Pulsano ligt aan de Ionische zee en heeft een prachtige rotsachtige kust, afgewisseld met zandstranden. 

Bezienswaardigheden

 • Santa Maria di Pulsano
 • Il Castello di Falconibus Pulsano

 

Marina di Pulsano 

Marina di Marina di pulsanoPulsano is een stadje met lage kliffen, witte inhammen, helder water en  een werkelijk prachtige landschap. Ten zuiden van de provinciehoofdstad ligt eveneens een ander charmant gebied, Marina di Leporano,  perfect voor diegenen die liever een grillige kustlijn met kliffen onderbroken door kleine zandstranden willen zien! Torre Sgarrata is absoluut 1 van de mooiste stranden van dit stadje!

Marina di Ginosa

Marina di Ginosa is een van de mooiste kustplaatsen van Taranto. Voor de kwaliteit van de zee en de zandstranden heeft Ginosa de Blauwe Vlag verkregen.

Overheersende kenmerk van de stranden van Marina di Ginosa zijn de dennenbossen langs de kust. Deze dennenbossen maken deel uit van beschermd natuurgebied “Pinete dell’Arco Ionico”.

Er is een klein meertje, Lake Salinella, gelegen op ongeveer 5 km van de stad op de weg naar Metaponto. Op de oever van het Salinella vind je een oude kust toren, die dateert uit de zestiende eeuw, gebouwd om de kust te verdedigen tegen de Turkse invallen.

Grottaglie 

GrottaglieGrottaglia is bekend sinds de oudheid vanwege de productie van keramiek, al in de achttiende eeuw waren er 42 fabrieken, die aan meer dan 5.000 mensen werk verschaften – maar ook voor de vele grotten die zich openen in de kliffen.
In het centrum van het dorp, op de top van een ravijn, staat het kasteel, gebouwd in de veertiende eeuw. De begane grond van het kasteel wordt gekenmerkt door twee torens en is direct gegraven in de tufsteen . Aan de voet van het kasteel bevindt zich de keramische wijk, gekenmerkt door stapels potten en kruiken. In Piazza Regina Margherita bevindt zich de Chiesa Madre met een prachtig romaans portaal met daarboven een roosvenster. Voor het verlaten van de stad zeker een bezoek waard is de barokke klooster van St. Francesco da Paola, met mooie fresco’s.

Massafra

Massafra is gelegen aan de voet van de Murgia en is onderdeel van het Parco naturale regionale Terra delle Gravine en thuisbasis van WWF del Monte Sant’Eliat WWF oase.
De stad Massafra is beroemd om zijn carnaval. De Gravine di Massafra e chiese rupestri zijn een bezoek meer dan waard. Maar ook de Gravina di San marco en il Duomo di San Lorenzo zijn zeer indrukwekkend!