Parco Nazionale Alta Murgia

Het grondgebied van Parco Nazionale Alta Murgia is gevormd in de loop van duizenden jaren door de krachten van erosie. Het ravijn van Gravina in Puglia, die afloopt in de richting van Matera en Bradano markeert de zuidwestelijke grens van het beschermde gebied. In de buurt van Altamura zijn de zinkgaten Pulicchio en Pulo, respectievelijk meer dan 100 en 70 meter diep. Hoewel landschap van het park is veranderd door de mens door de eeuwen heen, is in de Alta Murgia de flora en fauna bewaard gebleven.

La Grotta Zinzulusa 

De Zinzulusa grot is een van de meest interessante fenomenen in Salento. De zee opent zich tussen het gedeelte van de kust van Santa Cesarea Terme naar Castro Marina. De naam is afgeleid van de aanwezigheid van Zinzulusa. In het dialect van Salento worden stalactieten en stalagmieten  “Zinzuli” of lappen genoemd.  Boeren  in Otranto hebben de grot altijd gezien als vleermuizen hol; tal van vleermuizen wonen in de grot en op bepaalde momenten van de dag vliegen ze naar buiten.

Een van de eerste historische verwijzingen naar de grot Zinzulusa vinden we in een brief geschreven door de bisschop van Castro, signore Del Duca, die in 1793 Ferdinand IV een gedetailleerde beschrijving gaf van de grot. 

Vervolgens concurreerden andere geleerden in de Salento in de ontdekking en de studie van de grot Zinzulusa waaronder de Brocchi, en uiteindelijk een van de meest vooraanstaande wetenschappers op de Salento De Giorgi.

Maar een echte wetenschappelijke studie over grot Zinzulusa ontstond in de 20e eeuw toen het intense werk van het verzamelen en catalogiseren van planten- en diersoorten begon in de diepste delen van de grot. Interesse was meteen gewekt door de aanwezigheid van soorten van schaaldieren van zeer oude oorsprong en alleen aanwezig in deze grot; de transparante garnaal.

De grot Zinzulusa is verdeeld in drie delen:
1. de ingang wordt gekenmerkt door de grote verscheidenheid en het aantal van stalactieten en stalagmieten. In dit gebied is stilstaand, zoetig en kristalhelder water te vinden.
2. de grote holte genaamd “The Cathedral” wiens erosie die afkomstig lijkt te zijn uit de periode “Krijt”. 
3. het einde van de grot Zinzulusa waar wateren worden “gekenmerkt door de gelaagdheid van het water.

De grot Zinzulusa presenteert ook tal van fossiele resten van vogels, katten, herten, olifanten, beren, nijlpaarden, neushoorns.